Brugeren bestemmer

1. maj 2000 Brugervenlighed og tilgængelighed på internettet bliver mere og mere ensbetydende med frie valg og professionalisering af brugeren som derfor selv får ansvaret for at kunne modtage informationer fra websiderne.

1. maj 2000// design /web //
Computeren kræver mere og mere af brugeren – på trods af at den egentlig bliver nemmere at bruge. Der kommer nye programmer til og nye versioner med et væld af muligheder, så man kan føle sig lidt som en sinke, hvis man blot bruger f.eks. Word til at skrive. Brugervenlighed er nødvendigt, men bag den venlige brugerflade er computeren og programmet helt uforståeligt.
Man kender det også fra andre computeriserede områder. Bilen for eksempel. Jeg stod for nylig ved en parkeringsplads og havde brug for en skiftenøgle til at justere baghjulet på min cykel. Ingen af de bilister jeg spurgte, havde værktøj i bilen – men de havde et Falckabonnement! Værktøj er for nørderne. Vi kan måske nok skille bilen ad, men det kræver alligevel specialister at samle den og ikke mindst få den til at virke.
For tusind edb-år siden kunne man blandt andet vælge mellem en DOS baseret PC eller en brugervenlig Macintosh. Rigtige computermandfolk valgte naturligvis DOS og siden Windows, for det havde man kontrol over helt ned til roden af maskinen. I dag brugeren ingen nørd, og det er heller ikke mere nok at kunne skrive i config.sys filen. Rundt på computeren ligger der et hav af diverse filer som i fællesskab holder den i gang. Man må forlige sig på at plug-and-play rent faktisk virker, ellers er der problemer.
Man kan dog stadig nøjes med at bruge computeren til at ren tekstbehandling – ligesom man stadig kan bruge telefonen til blot at ringe op og tale med familie og bekendte. Men sådan er det ikke på internettet. Teknologien og standarder udvikler sig i voldsom hast og tilbyder brugeren nye muligheder for selv at vælge hvordan man vil meddele sig til omverden eller hente informationer (og underholdning). Det kræver til gengæld at man følger med og opdaterer sin browser fordi de gamle programmer naturligt nok ikke understøtter de nye faciliteter. Der er i dag masser af websider som ikke kan vises med browsere ældre end version 4 eller uden forskellige udvidelser såsom Shockwave-Flash-Player eller PDF-Reader. For de fleste nye almindelige brugere er det ikke noget problem, fordi de fra starten er installeret på deres computere. Men i løbet af blot et års tid skal de tage stilling til opdateringer, nye udvidelser og nye krav fra websiderne om at den eller anden teknologi er nødvendig.
Tendenserne ses hver gang en ny browser(version) rammer markedet, og den nyeste browser er Microsoft Internet Explorer 5 – altså til Macintosh, for Windows versionen har eksisteret længe, men i hvert fald én facilitet findes endnu ikke i Windows-versionen.
Det kan synes som en lille ting, men det er muligheden for at kunne forstørre teksten, der umiddelbart springer i mine øjne. I lang tid har designeren nemlig ved hjælp af cascading style sheets kunnet bestemme hvordan teksten stod på web-siden (se for eksempel på www.adobe.com) – jeg kunne hverken gøre fra eller til med hensyn til skriftstørrelsen. Designet var forventeligt lavet udfra overvejelser om hvordan elementerne, billeder og tekst, fungerede i sammenhæng, om hvornår en tekst er bedst læselig – samt udfra et ønske om en genkendelig visuel identitet.
Adobes website (i 2000) er designet med cascading style sheets for at styre formen på tekstindholdet, men det bliver meddesignet af hvad brugeren bestemmer, der er læselig tekst. Resultatet bliver et helt forkert forhold mellem elementerne på siden f.eks. overskriften the orphanage og teksten Ex-ILM wizards .... Det må brugeren kunne håndtere, men designeren har også et problem.
Hvis en web-side er dårligt designet – det handler ikke om siden er flot eller ej, men om teksten er for lille til at læse – kan jeg i stedet for at forlade siden i vrede vælge at forstørre teksten op til 300 procent. Det er jo fint, fordi jeg jo kan komme til at læse hvad der står på siden, men jeg er samtidig blevet meddesigner på websiden og skal selv tage stilling til skriftstørrelse og dermed hvordan siden ser ud som helhed. Men det er også besværligt fordi indstillingen af skriftforstørrelse også gælder for den næste webside. Den har måske været designet med et fornuftigt skriftvalg og falder derfor nu helt fra hinanden. Dén webside vil give et meget dårligt førstehåndsindtryk (og det ved man er vigtigt for besøget) hvis jeg ikke er mit ansvar bevidst.
Jeg skal som bruger vælge nogle af de ting som jeg tidligere forventede at web-designeren tog stilling til. Jeg er blevet en mere professionel bruger der selv har en del af ansvaret for om jeg får noget ud af internettet.
Men chokket er måske størst for web-designeren som lige troede at have fået styr på elementerne og placeret dem i en fast struktur. Og så opdager at web-design netop ikke er at placere i en fast struktur, men i lige så høj grad at beslutte hvor og hvordan designet skal være elastisk, så det giver plads til lige meget hvilken indstilling brugeren bestemmer.
1
4
Grib mig

Grib mig

7. JUN 2014 // cd-cover
Marianne Mortensen og Michael Vesterskov havde først i juni samlet fire musikere til et par koncert indspilninger med henblik på en ny cd-udgivelse. Jeg havde fornøjelsen af at være publikum – og af at designe det foreløbige cover, der sammen med en bestillingsliste skulle lokke publikum til at forudbestille cd-en.
Æg mønster

Æg mønster

14. APR 2014 // design
Mønster med æg til dug og servietter til påskefrokosten. Velbekomme.
iPik og iPadder

iPik og iPadder

13. DEC 2010 // ipad /mobilt web /offentligt rum
Ekstra-Bladet har besluttet sig for en kampagne for ytringsfriheden, for retten til at vise pik og patter. Og Morten Messerschmidt bakker op og vil bringe diskussionen op i EU.
Dem kan vi lige lade stå og stritte sammen et øjeblik og istedet zoome ud: Ekstra-Bladet vil en have app til iPad og iPhone med avisen og alt hvad der […]
Syv klik mod Mobile First

Syv klik mod Mobile First

Nettet flyder med apps – til smartphones og tablets. Men hjemmesider ses stadig på computer, ikke sandt?Marketingsafdelingen er fornøjet, og web design er som det plejer. Måske fordi apps og web sites stadig bliver betragtet som to forskellige ting – i stedet for to versioner af samme.
Det kan skabe sammenhæng i web strategien […]
Welt aus Schrift, udstilling i Berlin

Welt aus Schrift, udstilling i Berlin

12. NOV 2010 // design /typografi /berlin
Plakater, bøger, jugend, bauhaus og de stijl ... over swiss til decon. Welt aus schrift udstillingen i Berlin er en lind strøm af bogstavelig skønhed. Besøg den!
Broer og bogstaver i Amsterdam

Broer og bogstaver i Amsterdam

Rundt i Amsterdam, over grachten, har mange broer navne som er skiltet med ‘De Amsterdamse Brugletters’.

Fotografiet er dødt – fotografen længe leve

10. JUN 1998 // design /illustration
Lad os tage den gode nyhed først: Fotografiet har mistet sin troværdighed fordi den ny teknik har gjort det tydeligt for enhver at fotografiet kan manipuleres.
Og så den dårlige nyhed: Man forsøger at bilde os ind at det netop er muligheden for at computer-manipulation der har slået troværdigheden ihjel. Og dermed fastholdes […]
Spis Bare får Bording Prisen 2009

Spis Bare får Bording Prisen 2009

15. JUN 2009 // design /tidsskrift /spis bare
Magasinet Spis Bare er et meget inspirerende madfagligt og indsigtsfuldt blad med faglig dybde og lækker præsentation.
Fredag den 12 juni blev magasinet Spis Bare tildelt Anders Bordings Mediepris 2009. Jeg har gennem de to seneste år sammen med redaktør Mette Jensen udviklet magasinet, som der foreløbigt er udkommet i seks […]
Dette er ikke et logo

Dette er ikke et logo

Logoet er ikke et element – en grafisk form, men snarere karakteren af den måde det bruges i forskellige sammenhænge. Logoet er således ikke mere en kategorisme, men en organisme, en eksistens.
Jeg blev glad på Totaltypografisk lørdag i oktober (2009), da Tore Rosbo og Clea Simonsen fra 1508 præsenterede identitetsprogrammet […]
Webdesign, hjemmesider til at begynde med

Webdesign, hjemmesider til at begynde med

1. SEP 2001 // design /web
For puritaneren vil al web-design som stiller krav til udstyret, være støj. Men du kunne også påstå det modsatte. At den rå tekstbaserede information er en kommunikationsform, som er forbeholdt trænede læsere.
Torben Wilhelmsen, Thomas Green og Geert Sander Udgivet første gang i 1997. Bogen blev valgt til en af årets boghåndværk […]
ATypI Copenhagen logo

ATypI Copenhagen dynamic logo

Vi havde servietten med noterne fra gallamiddagen ved ATypI i Leipzig i 2000, Henrik Birkvig og jeg, da vi fløj hjem til København og vidste at vi, sammen med Kim Pedersen, skulle arrangere ATypI i København året efter. Og vi planlagde allerede der klicheerne til konferencens identitet: Rød-hvid, gammelt-nyt – Engelhardts skrift […]

Flere websites for det offentlige Danmark benytter webfonts

5. DEC 2013 //
Men langt de fleste gør ikke! Kun 22 ud af de undersøgte 122 websites for det offentlige Danmark. Og hovedparten af disse bruger gratis fonte. Til gengæld er antallet af websites der bruger webfonts, mere end fordoblet det seneste år. I november 2012 var antallet 9 ud af 115.
Undersøgelsen er et øjebliksbillede jeg lavede den […]
Det ligner en mail fra flyselskabet, men det kunne også være phishing

Det ligner en mail fra flyselskabet, men det kunne også være phishing

Når jeg køber en vare på, det kunne fx være, sales.com, så bør mailen være fra sales.com og alle links i mailen være til sales.com. Alt andet ligner phishing forsøg – og kunne være det.

Teknisk begejstring, tak

1. SEP 2000 // web
Brugervenlighed og tilgængelighed på internettet bliver mere og mere ensbetydende med frie valg og professionalisering af brugeren som derfor selv får ansvaret for at kunne modtage informationer fra websiderne.
Man kan med en vis ret kalde mig puritansk. Omvendt kan jeg også med en vis ret sige at der er god grund til at være […]
Din website er (næsten) en app

Din website er (næsten) en app

14. DEC 2010 // reklame /ipad /web /mobilt web /mobilism /web apps
Indrømmet, det er (stadig) fedt at have mit ikon lige der på iPad'en. Som en app, ja, men en website kan også lave tricket. Og en web baseret app kan undertiden endda være en bedre løsning end en rigtig app.

Skriften på nettet - font embedding

23. SEP 2000 // typografi /web
Fontembedding giver for omkring blot 5-10 k mulighed for at få typografisk identitet til en hel website – omend med lidt besvær.
Fontembedding giver for omkring blot 5-10 k mulighed for at få typografisk identitet til en hel website – omend med lidt besvær. Frustrationerne over at mangle typografiske værktøjer til […]

Frihed under tvang

10. OKT 2001 // web
Der er noget særligt ved postbudet. Han bringer lidt af hvert ud. Postkort fra Jamaica. Regninger også, desværre, men det er jo ikke hans skyld.
hjemme.sider - forord - juni 1997 Der er noget særligt ved postbudet. Han bringer lidt af hvert ud. Postkort fra Jamaica. Regninger også, desværre, men det er jo ikke hans skyld. […]
Grafik til internettet

Grafik til internettet

1. JUN 1999 // web
Advarsel: Denne bog tager udgangspunkt i Photoshop, men tager også enkelte trin til andre programmer. Men den er skrevet i forrige årtusind, så program referencer forekommer noget forældede.
Photoshop har i adskillige år været programmet til web-grafik. I modsætning til den skov af programmer der findes til opbygning af web-sider […]