Bogstaver i rampelys
9. dec 2010 Buchstabenmuseum Berlin. Hvorfor er disse bogstaver så attraktive? Jeg får ikke et svar på Buchstabenmuseum, men jeg får lyst til at kigge efter alle disse budskabernes tjenere, sofistikerede som monumentale.
7
2010, i maj, i forbindelse med TypoBerlin, trykkede vi næserne mod ruden i Buchstabenmuseums lokaler ved Leipzigstraße nær U-bahn station Spittelmarkt. Indenfor så vi et slaraffenland af 3D bogstaver. Desværre kun åbent 2 timer om torsdagen.
I mellemtiden har museet flyttet deres showroom til et butikscenter ved Alexanderplatz med tilsyneladende og indlysende succes. Tilsyneladende fordi den umiddelbare tiltrækning som alle disse bogstaver har har resulteret i masser af omtale på nettet – og billeder, hvilket man blandt andet kan forvisse sig om på Flickr.
Og indlysende succes fordi det nu er åbent 2 timer, 3 dage om ugen, tæt på der man alligevel er.
Selvom ... på første sal i et butikscenter?
– Et museum i et shopping center lyder måske mærkeligt, men ikke når det er i Berlin, siger Barbara Dechant fra museet. Og på en måde passer det også til den kommercielle kontekst, som de udstillede bogstaver stammer fra.
Og successen er også indlysende, fordi stort set ethvert bogstav er interessant som design objekt, ikke for det enkelte bogstavs kvaliteter, såsom former og udførsel. Men museet formår også at bygge de enkelte bogstaver ind i en sammenhæng, enten i de gule, røde og blå rum, eller samlet i deres originale butiks- og firmanavne og logoer.
Kigger på 3D bogstaver i Berlin
Jeg havde flere dage i Berlin og med Buchstabenmuseum i frisk erindring, slog det mig hvor mange af disse facade bogstaver der er i Berlin. Her er en udstilling ude i virkeligheden. Der egenlig ikke mange, som er interessante typografisk set, men de er stadig attraktive, og nogle ovenikøbet overraskende, som for eksempel restauranten Petrocelli, lysende med FF Justlefthand - jeg havde ikke forventet at se Just’s skrift i 3D.