Fingermalet skriftdesign

12. maj 2011 Tag et par timer med iFontMaker på iPad og tap, tap, tegn, træk pinch gennem alfabetet. Og du kan ende op med en TrueType-skrift, som du kan skrive med på enhver computer, så snart skriften er installeret.

12. maj 2011// typografi /ipad //
5
Det man kan lave med iFontMaker er ikke noget, der ikke kan gøres med en Wacom plade til computeren, men det er et fint eksempel på et produktionsværktøj, der rent faktisk kan bruges til en slags produktion – i modsætning til de fleste af apps som er mærket som produktivitetsværktøj, som du næppe kan producere noget med, men bare administrere produktionen.
Når det er sagt, og uden iøvrigt at komme ind på hvor lækkert og intuitivt der er at arbejde med iPad'ens “touch gestures” - så er fingeren ikke nogen schweitzer kniv. Ej heller er det en spids blyant eller skalpel, eller en fin mårhårspensel.
Præcisionen med disse tykke fingre, og jeg tør sige, at det ikke kun er mine, er ikke god, og derfor er opløsningen af “touch” stadig for dårlig. En hurtig og jævn streg bliver omsat til et optimeret vektor kurve. Du får flere detaljer med en langsom tegning, men også mange flere point og sværere at redigere.
Er app’en brugbar, så? Det afhænger af .... Men det er hurtigt, billigt, let at bruge ... især for sjov.

Ifontmaker interface

Desværre tyder interfacet til værktøjskassen på at touch konceptet mere er en pligt end en lyst. Hvorfor forsvinder fornemmelsen af et touch interface, når noget skal indstilles.

Der er sliders, som til forveksling ligner sliders i et computer baseret program, håndtaget bevæges bare med fingeren i stedet for musen. Og elementerne i de enkelte bogstaver ændres ved at trække i små håndtag. Øv.

Hvis det skal være mere præcist end fingeren kan klare, burde der vel være et felt hvor jeg kunne skrive en værdi.

Touch gestures eksempler

Skulle du have lyst til dykke ned i en verden af Touch getsures, har Luke Wroblowski udgivet en omfattende reference guide
701
Typo-offended

Typo-offended

»Do You by any chance remember: In which font did you scream?«

Flere websites for det offentlige Danmark benytter webfonts

5. DEC 2013 //
Men langt de fleste gør ikke! Kun 22 ud af de undersøgte 122 websites for det offentlige Danmark. Og hovedparten af disse bruger gratis fonte. Til gengæld er antallet af websites der bruger webfonts, mere end fordoblet det seneste år. I november 2012 var antallet 9 ud af 115.
Undersøgelsen er et øjebliksbillede jeg lavede den […]
3D oplyst København

3D oplyst København

20. JAN 2011 // berlin
Efter besøget på Buchstabenmuseum i efteråret 2010, gik jeg i gang med at lede efter anvendt typografi (eller mangel på samme) i København. Store bogstaver, neon og den slags.
Helt så mange 3D skilte bogstaver som i Berlin var der ikke i København, såvidt jeg huskede. Så jeg begyndte at se efter, og – sådan er det jo når man […]
Welt aus Schrift, udstilling i Berlin

Welt aus Schrift, udstilling i Berlin

12. NOV 2010 // design /typografi /berlin
Plakater, bøger, jugend, bauhaus og de stijl ... over swiss til decon. Welt aus schrift udstillingen i Berlin er en lind strøm af bogstavelig skønhed. Besøg den!
Bogstaver i rampelys

Bogstaver i rampelys

Buchstabenmuseum Berlin. Hvorfor er disse bogstaver så attraktive? Jeg får ikke et svar på Buchstabenmuseum, men jeg får lyst til at kigge efter alle disse budskabernes tjenere, sofistikerede som monumentale.
Broer og bogstaver i Amsterdam

Broer og bogstaver i Amsterdam

Rundt i Amsterdam, over grachten, har mange broer navne som er skiltet med ‘De Amsterdamse Brugletters’.

Skriften på nettet - font embedding

23. SEP 2000 // typografi /web
Fontembedding giver for omkring blot 5-10 k mulighed for at få typografisk identitet til en hel website – omend med lidt besvær.
Fontembedding giver for omkring blot 5-10 k mulighed for at få typografisk identitet til en hel website – omend med lidt besvær. Frustrationerne over at mangle typografiske værktøjer til […]

TypoMov

13. APR 2001 // animation /typografi
Den talte information er derimod dynamisk med den intensitet det giver og det nærvær som det kræver, fordi det talte ord forsvinder i samme øjeblik det er sagt. Hvis du ikke er til stede eller ikke hører efter, går du glip af det.
TypoMov er en kort præsentation af hovedpunkterne i et oplæg jeg holdt ved ATypI -konferencen […]
Fontc[art] Generator

Fontc[art] Generator

20. OKT 2001 // javascript /random /typografi
Alt hvad der ikke kan automatiseres, er design.
På ATypI konferencen i København 2001 sagde Erik van Blokland fra Letterror at design ikke er at lave et større eller mindre antal mulige løsninger på en designopgave. Designet består i at vælge netop den rigtige løsning blandt alle disse løsninger. Og eftersom det at lave […]
ATypI Copenhagen logo

ATypI Copenhagen dynamic logo

Vi havde servietten med noterne fra gallamiddagen ved ATypI i Leipzig i 2000, Henrik Birkvig og jeg, da vi fløj hjem til København og vidste at vi, sammen med Kim Pedersen, skulle arrangere ATypI i København året efter. Og vi planlagde allerede der klicheerne til konferencens identitet: Rød-hvid, gammelt-nyt – Engelhardts skrift […]
iPik og iPadder

iPik og iPadder

13. DEC 2010 // ipad /mobilt web /offentligt rum
Ekstra-Bladet har besluttet sig for en kampagne for ytringsfriheden, for retten til at vise pik og patter. Og Morten Messerschmidt bakker op og vil bringe diskussionen op i EU.
Dem kan vi lige lade stå og stritte sammen et øjeblik og istedet zoome ud: Ekstra-Bladet vil en have app til iPad og iPhone med avisen og alt hvad der […]
Syv klik mod Mobile First

Syv klik mod Mobile First

Nettet flyder med apps – til smartphones og tablets. Men hjemmesider ses stadig på computer, ikke sandt?Marketingsafdelingen er fornøjet, og web design er som det plejer. Måske fordi apps og web sites stadig bliver betragtet som to forskellige ting – i stedet for to versioner af samme.
Det kan skabe sammenhæng i web strategien […]
Din website er (næsten) en app

Din website er (næsten) en app

14. DEC 2010 // reklame /ipad /web /mobilt web /mobilism /web apps
Indrømmet, det er (stadig) fedt at have mit ikon lige der på iPad'en. Som en app, ja, men en website kan også lave tricket. Og en web baseret app kan undertiden endda være en bedre løsning end en rigtig app.