Syv klik mod Mobile First

10. okt 2011 Nettet flyder med apps – til smartphones og tablets. Men hjemmesider ses stadig på computer, ikke sandt?Marketingsafdelingen er fornøjet, og web design er som det plejer. Måske fordi apps og web sites stadig bliver betragtet som to forskellige ting – i stedet for to versioner af samme.

Det kan skabe sammenhæng i web strategien at se app og website som samme projekt, i forskellige versioner ganske vist – med tilpassede funktioner og design. Og opgaven med at skabe denne sammenhæng bliver lettere hvis man designer til de små mobiler først.
De følgende syv noter jeg skrev i forbindelse med Mobilism konfererencen i Amsterdam i maj. Noter som passende kan offentliggøres nu hvor billetsalget til Mobilism 2012 er tæt på at starte.
11

Mobile first

Ifølge Luke Wroblewski overstiger antallet af mobile enheder (smartphones, tablets osv) antallet af mennesker i verden. I USA er 20% udelukkende mobile. Og det er den vej udviklingen går.
Derfor bør fokus for udvikling af websites og internet applikationer fremover være på de mobile: Først løsningen til mobil, eller i det mindste samtidig med computer versionen.

Udviklingen går hurtigere end vi tror

Statistiske forudsigelser om det mobile marked, indfries oftest tidligere end forventet. Selvom der stadig er mest nettrafik på computeren, er der er idag flere mobile enheder end computere forbundet med nettet.

Webbaseret eller app?

Mulighederne med webbaserede apps er sandsynligvis kraftigt undervurderet eller helt overset, især af marketing afdelingerne. Ikke desto mindre diskuteres det stadig om webbaseret eller rigtig app er det bedste. Og ifølge Peter-Paul Koch {ppk}: Til spørgsmålet om hvilken man skal vælge, vil svaret være: det kommer an på…
Flere ting taler for den webbaserede:
  • Flere platforme på samme tid.
  • Øjeblikkelig opdatering.
  • “Herre i eget hus“.

På app’en har du til gengæld, bl.a.:
  • Adgang til en butik, hvor du kan sælge dine varer
  • Enhedens hardware, f.eks. kamera.

Fokus på begrænsninger

Den mest indlysende begrænsning er den lille skærm på mobil telefonen. Men det er også den der hjælper dig til at fokusere din applikation på det vigtigste den kan tilbyde. Og den indbyder til at bruge en simpel og nemt gennemskuelig navigation til det næstvigtigste.
Spørgsmålet er: Hvis du kan vise tre til fem ting på forsiden, hvilke vælge du så?

Designet skal lære brugeren at kende

Eksempel: Komfort zonen på en mobil er i det nederste højre område af skærmen. Så det er nærliggende at placere de mest brugte eller de vigtigste funktioner der. Og dog, den venstrehåndede ville nok foretrække det nederste venstre område. Det skal applikationen kunne lære af og følgelig placere de vigtige funktioner netop der for lige præcis den bruger.
Du vil derfor ikke have et bestemt design, men snarere den slags design der opfører sig forskelligt afhængig af brugerens adfærd.

Udbrud af web overvægt

Nettet er udsprunget af og vokset op i den virkelige verdens billede. Og nettet er forlængst ude over barnestadiet og begyndt at lide af de almindelige velfærdsproblemer, såsom overvægt.
Med stadigt hurtigere computere og netværk er 90’ernes nøjsomhed erstattet af en tiltagende ligegyldighed over for kilobytes’ne og de store mængder overflødige data som vi indtager.
Men hvis din applikation skal kunne skrue dig ned i de kommende nye lækre mobile kollektioner, er der brug for en slankekur.
Det kommer an på størrelsen, igen.

Vær responsiv og tilpas

Højformat eller lavformat, iPhone, iPad, Galaxy, Android, netbook, air eller større skærm - nævn dine egne favoritter. Antallet af mulige kombinationer af skærmstørrelser … hm, det er simpelthen ikke muligt at designe en udgave af din web applikation til enhver størrelse og fabrikat. Der er ikke nok designere, og vi ville ikke have råd til det. Det er nødvendigt at automatisere design processen ved at lave regler for hvordan indholdet skal layoutes, og lade computeren tilpasse designet til de forskellige skærm betingelser. De vigtige ord er fleksibel, adaptiv og responsiv.
Og et af de vigtigste værktøjer er css @media.

Mobilism 2011 workshop

Workshoppen på første dagen af Mobilism konferencen fandt sted på øverste etage af Felix Meritis, Amsterdam.
iPik og iPadder

iPik og iPadder

13. DEC 2010 // ipad /mobilt web /offentligt rum
Ekstra-Bladet har besluttet sig for en kampagne for ytringsfriheden, for retten til at vise pik og patter. Og Morten Messerschmidt bakker op og vil bringe diskussionen op i EU.
Dem kan vi lige lade stå og stritte sammen et øjeblik og istedet zoome ud: Ekstra-Bladet vil en have app til iPad og iPhone med avisen og alt hvad der […]
Din website er (næsten) en app

Din website er (næsten) en app

14. DEC 2010 // reklame /ipad /web /mobilt web /mobilism /web apps
Indrømmet, det er (stadig) fedt at have mit ikon lige der på iPad'en. Som en app, ja, men en website kan også lave tricket. Og en web baseret app kan undertiden endda være en bedre løsning end en rigtig app.
Fingermalet skriftdesign

Fingermalet skriftdesign

12. MAJ 2011 // typografi /ipad
Tag et par timer med iFontMaker på iPad og tap, tap, tegn, træk pinch gennem alfabetet. Og du kan ende op med en TrueType-skrift, som du kan skrive med på enhver computer, så snart skriften er installeret.
ATypI Copenhagen logo

ATypI Copenhagen dynamic logo

Vi havde servietten med noterne fra gallamiddagen ved ATypI i Leipzig i 2000, Henrik Birkvig og jeg, da vi fløj hjem til København og vidste at vi, sammen med Kim Pedersen, skulle arrangere ATypI i København året efter. Og vi planlagde allerede der klicheerne til konferencens identitet: Rød-hvid, gammelt-nyt – Engelhardts skrift […]
Type, design og automatiseret layout, Atypi 2011

Type, design og automatiseret layout, Atypi 2011

Lørdag morgen ved ATypI konferencen i Reykjavik var Torben Wilhelmsen på scenen for at tale om integreration af type og design ved hjælp af templates og automatiseret layout til mange forskellige platforme såsom magasiner og blogs på computer, iPad og andre mobiler.
Grib mig

Grib mig

7. JUN 2014 // cd-cover
Marianne Mortensen og Michael Vesterskov havde først i juni samlet fire musikere til et par koncert indspilninger med henblik på en ny cd-udgivelse. Jeg havde fornøjelsen af at være publikum – og af at designe det foreløbige cover, der sammen med en bestillingsliste skulle lokke publikum til at forudbestille cd-en.
Æg mønster

Æg mønster

14. APR 2014 // design
Mønster med æg til dug og servietter til påskefrokosten. Velbekomme.
Welt aus Schrift, udstilling i Berlin

Welt aus Schrift, udstilling i Berlin

12. NOV 2010 // design /typografi /berlin
Plakater, bøger, jugend, bauhaus og de stijl ... over swiss til decon. Welt aus schrift udstillingen i Berlin er en lind strøm af bogstavelig skønhed. Besøg den!
Broer og bogstaver i Amsterdam

Broer og bogstaver i Amsterdam

Rundt i Amsterdam, over grachten, har mange broer navne som er skiltet med ‘De Amsterdamse Brugletters’.

Fotografiet er dødt – fotografen længe leve

10. JUN 1998 // design /illustration
Lad os tage den gode nyhed først: Fotografiet har mistet sin troværdighed fordi den ny teknik har gjort det tydeligt for enhver at fotografiet kan manipuleres.
Og så den dårlige nyhed: Man forsøger at bilde os ind at det netop er muligheden for at computer-manipulation der har slået troværdigheden ihjel. Og dermed fastholdes […]
Spis Bare får Bording Prisen 2009

Spis Bare får Bording Prisen 2009

15. JUN 2009 // design /tidsskrift /spis bare
Magasinet Spis Bare er et meget inspirerende madfagligt og indsigtsfuldt blad med faglig dybde og lækker præsentation.
Fredag den 12 juni blev magasinet Spis Bare tildelt Anders Bordings Mediepris 2009. Jeg har gennem de to seneste år sammen med redaktør Mette Jensen udviklet magasinet, som der foreløbigt er udkommet i seks […]

Brugeren bestemmer

1. MAJ 2000 // design /web
Brugervenlighed og tilgængelighed på internettet bliver mere og mere ensbetydende med frie valg og professionalisering af brugeren som derfor selv får ansvaret for at kunne modtage informationer fra websiderne.
Computeren kræver mere og mere af brugeren – på trods af at den egentlig bliver nemmere at bruge. Der kommer nye programmer […]
Dette er ikke et logo

Dette er ikke et logo

Logoet er ikke et element – en grafisk form, men snarere karakteren af den måde det bruges i forskellige sammenhænge. Logoet er således ikke mere en kategorisme, men en organisme, en eksistens.
Jeg blev glad på Totaltypografisk lørdag i oktober (2009), da Tore Rosbo og Clea Simonsen fra 1508 præsenterede identitetsprogrammet […]
Webdesign, hjemmesider til at begynde med

Webdesign, hjemmesider til at begynde med

1. SEP 2001 // design /web
For puritaneren vil al web-design som stiller krav til udstyret, være støj. Men du kunne også påstå det modsatte. At den rå tekstbaserede information er en kommunikationsform, som er forbeholdt trænede læsere.
Torben Wilhelmsen, Thomas Green og Geert Sander Udgivet første gang i 1997. Bogen blev valgt til en af årets boghåndværk […]
Er luften ved at gå ud af QR boblen

Er luften ved at gå ud af QR boblen

I løbet af 2011 syntes brugen af QR koder at eksplodere. Det var en magisk formular der kunne få besøgende til hjemmesiden. Eller virkede bare så nyt og smart så lemmingerne løb igen.

Flere websites for det offentlige Danmark benytter webfonts

5. DEC 2013 //
Men langt de fleste gør ikke! Kun 22 ud af de undersøgte 122 websites for det offentlige Danmark. Og hovedparten af disse bruger gratis fonte. Til gengæld er antallet af websites der bruger webfonts, mere end fordoblet det seneste år. I november 2012 var antallet 9 ud af 115.
Undersøgelsen er et øjebliksbillede jeg lavede den […]
Det ligner en mail fra flyselskabet, men det kunne også være phishing

Det ligner en mail fra flyselskabet, men det kunne også være phishing

Når jeg køber en vare på, det kunne fx være, sales.com, så bør mailen være fra sales.com og alle links i mailen være til sales.com. Alt andet ligner phishing forsøg – og kunne være det.

Teknisk begejstring, tak

1. SEP 2000 // web
Brugervenlighed og tilgængelighed på internettet bliver mere og mere ensbetydende med frie valg og professionalisering af brugeren som derfor selv får ansvaret for at kunne modtage informationer fra websiderne.
Man kan med en vis ret kalde mig puritansk. Omvendt kan jeg også med en vis ret sige at der er god grund til at være […]

Skriften på nettet - font embedding

23. SEP 2000 // typografi /web
Fontembedding giver for omkring blot 5-10 k mulighed for at få typografisk identitet til en hel website – omend med lidt besvær.
Fontembedding giver for omkring blot 5-10 k mulighed for at få typografisk identitet til en hel website – omend med lidt besvær. Frustrationerne over at mangle typografiske værktøjer til […]

Frihed under tvang

10. OKT 2001 // web
Der er noget særligt ved postbudet. Han bringer lidt af hvert ud. Postkort fra Jamaica. Regninger også, desværre, men det er jo ikke hans skyld.
hjemme.sider - forord - juni 1997 Der er noget særligt ved postbudet. Han bringer lidt af hvert ud. Postkort fra Jamaica. Regninger også, desværre, men det er jo ikke hans skyld. […]
Grafik til internettet

Grafik til internettet

1. JUN 1999 // web
Advarsel: Denne bog tager udgangspunkt i Photoshop, men tager også enkelte trin til andre programmer. Men den er skrevet i forrige årtusind, så program referencer forekommer noget forældede.
Photoshop har i adskillige år været programmet til web-grafik. I modsætning til den skov af programmer der findes til opbygning af web-sider […]