Tegninger der gør nogle vrede (2)

2. jan 2019 Selv små ting kan fremkalde vreden, men mange, måske de fleste politikere, ofre for satiren, har opdaget at er bedre at lege med på spøgen. Inger Støjberg, som ifølge hende selv har lært det af Anders Fogh Rasmussen, hylder også satiretegnerne ved at fortælle at hun derhjemme har sin helt egen Wall of Fame.

2. jan 2019// illustration /Satire /Striber //
2
Det kan nogle gange være små ting der fremkalder vreden. For eksempel som når tidligere præsident Sarkozy brokkede sig over fluerne på Plantu’s tegninger af ham, hvorefter der kom flere fluer på næste tegning – for de virkede tilsyneladende, fluerne.
Men hvad med herhjemme? Opfylder satiretegningerne kriteriet om at gøre nogle vrede? Ikke rigtigt. I den forstand er de fleste satiretegninger snarere vittighedstegninger. Ikke at tegningerne ikke er skarpe, der er bare ikke rigtigt nogen inden for det nor- male establishment, der bliver vrede.
De fleste ofre for satiren har opdaget at er bedre at lege med på ‘spøgen’ – altså de gør satiren til spøg og trækker alvoren ud af den. Med andre ord: de trækker den over i vittighedsafdelingen. Måske har filmen heller ikke ret i, at vreden over en tegning eller modstanden mod den, er det vigtigste. Måske er det vigtigste at fjerne lakken, den særlige standsmæssige ophøjethed der omgærder autoriteter, som det sker når en autoritet bliver tegnet morsomt, ironisk – eller satirisk.
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen syntes lige- frem at det var fornøjeligt at blive fremstillet som Roald Als’s hulemand. Han anmeldte oven i købet Roald Als’s bog med: »Jeg er Roald Als megen tak skyldig. Han har gjort mere for mit image end nogen spindoktor eller reklamemand«.
Inger Støjberg, som ifølge hende selv har lært det af Anders Fogh Rasmussen, hylder også satiretegnerne ved at fortælle at hun derhjemme har sin helt egen Wall of Fame.
De ved at det politisk set er det rigtige at omfavne satiretegningerne, på trods af det autoritetstab som tegningerne eventuelt gi- ver dem – og som de, autoriteterne, i sagens natur ikke bryder sig om. En autoritet uden tilstrækkelig autoritet er ikke en autoritet, men det vælger autoriteten altså at ignorere og udstiller dermed satiretegningens svaghed: Uanset hvor mange, hvor grovkornede og grænseoverskridende tegninger, der tegnes, så kan de indhentes af konsensus i andedammen, så ingen bliver vrede.
Typo-offended

Typo-offended

»Do You by any chance remember: In which font did you scream?«
Tegninger der gør nogle vrede

Tegninger der gør nogle vrede

14. JAN 2015 // illustration
Massakren på Charlie Hebdo står næsten for klart i erindringen til at tale om noget så let som at gøre nogle vrede. Herregud. Men det er en del af temaet i filmen Cartoonists – satiretegninger skal gøre nogle vrede.
Ja til nej-hatten

Ja til nej-hatten

23. SEP 2014 // illustration
Psykologiprofessor Svend Brinkmann vil have nej-hatten tilbage, siger han i bogen Stå fast – et opgør med tidens udviklingstvang . Han anbefaler at fokusere lidt mere på det negative i sit liv, tage nej-hatten på og undertrykke sine følelser. Vi har brug for input andre steder fra end indefra.
Tegning: Torben Wilhelmsen
Vi er fulde af numre

Vi er fulde af numre

13. DEC 2013 // illustration
Jeg prøver at lade som ingenting. Jeg forvandles til tal. I mellemtiden bliver ord til holdning, fordrejet til nye ord, skilt til brudstykker med pludselig skønhed eller fortvivlelse. Hele tiden midlertidigt. Tal derimod holder, selv når de bliver pakket ind i ord, i fortolkning. To er stadig to. Ord mister deres oprindelse.
Jeg […]

Fotografiet er dødt – fotografen længe leve

10. JUN 1998 // design /illustration
Lad os tage den gode nyhed først: Fotografiet har mistet sin troværdighed fordi den ny teknik har gjort det tydeligt for enhver at fotografiet kan manipuleres.
Og så den dårlige nyhed: Man forsøger at bilde os ind at det netop er muligheden for at computer-manipulation der har slået troværdigheden ihjel. Og dermed fastholdes […]