Din website er (næsten) en app

14. dec 2010 Indrømmet, det er (stadig) fedt at have mit ikon lige der på iPad'en. Som en app, ja, men en website kan også lave tricket. Og en web baseret app kan undertiden endda være en bedre løsning end en rigtig app.

5

Også på Android telefon

Bookmark den ønskede webside. Gå til "home screen". Tryk og hold til du får en menu, hvor du kan vælge "genvej", dernæst "bookmark", hvorefter du kan vælge icon.
Der har været et stort postyr (og en masse hype) siden iPad ramte Jorden. Det giver mening, at virksomhederne ønsker at være til stede på den dims, der helt alene vil sikre fremtidig vækst og tilbyde vennerne i marketingsafdelingen nye marker at høste. Og som ofte med mirakler, kommer vi efter kort til at lide af tunnelsyn.
iPad’en (såvel som iPhone og nogle andre smartphones) er lækre, ingen tvivl om det. Hvis jeg kunne, ville jeg vælge et de samme "touch gestures", swipe, tap, pinch, tap, tap, swipe til at interagere med min personlige computer, uanset om det er en bærbar, en telefon eller mit middagsbord. Som forbruger, altså.
Som professionel, er det stadig en ganske anden sag. Input er ok for simple opgaver, men at skrive en tekst er stadig akavet uden et eksternt tastatur. Udveksling af data mellem programmer mangler for det meste, for ikke at nævne de programmer, som jeg faktisk har brug for. iPad’en er et apparat, du har brug for en computer til at arbejde med.
Alligevel har vi taget iPad’en til os, nogle gange klynger vi os faktisk til den. Der er masser af grunde til at være til stede på mobile apparater. Touch screen, mobilt internet adgang og en intuitiv brugerflade er blot et par ting, der gør det værd at have en (eller flere). Og da folk rent faktisk får dem i stigende antal, til dels derfor, er der endnu flere grunde. Det er eksponentielt. Og således også stigningen i antallet af apps.
Men der er også spørgsmål ud over virksomhedens begejstrede app strategi, der skal besvares:
Hvordan findes appen findes App Store mellem millioner af andre apps - uden massiv reklame? Det ekstraordinære bliver altid fundet, men det er ikke sådan ligetil at blive så særlig, på trods af alle gode planer og forsøg. Appen vil højst sandsynligt ende i den store gennemsnitlige masse, hvilket ikke nødvendigvis er dårligt, men kunderne skal på en eller anden måde have at vide, hvad, hvor og hvordan man kan finde det.
Hvordan interagerer appen med internettet? Du kan linke fra appen til en hjemmeside, men du kan ikke linke tilbage. Og hvad med dynamisk indhold?
Der er ingen enkle svar, men et kort kunne være: hvis det er bare for marketing- og salgsstrategier, kunne pengene sandsynligvis var brugt bedre andre steder.

Stadig: Hvad kan man vælge, bortset fra en app?

Med den voldsomme fokus på apps er websiten blevet glemt. De fleste hjemmesider bliver stadig vist på de små mobile skærme i den store computerskærm version, men det er en anden diskussion. Når det handler om en app, kunne den måske lige så godt være en web-applikation - hurtigere og formentlig billigere at udvikle og mere fleksibel at vedligeholde. En web-app distribueres ikke via App Store, så rettelser og opdateringer skal ikke vente på butiksindehaveren, og brugerne behøver ikke først at hente opdateringer. Desuden er web-browseren på de mobile gadgets hyper moderne (i modsætning sig til den på den gennemsnitlige computer), den er fyldt med muligheder lige til at brug, den er frit tilgængelig og uden andre ytringsmæssige begrænsninger end dem, der ellers gælder i det offentlige rum.
Tænk på det således: hvis du, før iPad’en kom, ville have bygget den ting, du gerne vil have, som en hjemmeside, så vil den sandsynligvis fungere fint som en web-baseret app. Selv hvis du tænker, at ​​det egentlig ikke en website, kan det være sådan alligevel. Googles søgeside, for eksempel, er næppe, hvad vi kalder en website, snarere et web-baseret søge program.
Du kan også fra web app’en gemme et ikon på iPad’en skærm, det vil sige at brugeren gør det, ja, men hvis han eller hun ønsker at bruge app’en, er det næppe et problem. Om den er værd at bruge, er et andet spørgsmål, men det skal jo løses under all omstændigheder.

Kom i gang med den webbaserede app

Bogen "Building iPhone Apps with HTML, CSS, and JavaScript" fra O'Reilly har været ude i et år, temmelig lang tid for en web reference bog, men det virker fint som en start.
Samtidig er bogen er også tilgængelig som en app, btw, ha ha.
Sæt viewport. Der er flere muligheder, en af disse, for eksempel:
<meta name="viewport" content="width=320,initial-scale=2.3,user-scalable=no" />
<meta name="viewport" content="width=device-width" />
Fortæl browseren at denne website fungerer som web app:
<meta name="apple-mobile-web-app-capable" content="yes" />
Tilføj ikoner i forskellig størrelse til de forskellige skærme:
<link href="icon_57.png" rel="apple-touch-icon"/>
<link href="icon_72.png" sizes="72x72" rel="apple-touch-icon" />
<link href="icon_114.png" sizes="114x114" rel="apple-touch-icon" />
Brug @font-face css for at bruge andre skrifter end systemet tilbyder.
Og endelig skal alle interne links ajaxfiseres. webapplinks.js kan bruges som et eksempel på hvordan.
Det skulle være det til at begynde med.

Køb ikke en togbillet med denne app

25. JUL 2011 // reklame /offentligt rum /apps /dsb
Ufærdige, uigennemtænkte apps, eller apps der tjener markedsføringen i højere grad end det at bruge den. Hvis Apple har en til tider paranoid restriktiv tilgang til formalia omkring en app som man gerne vil have i App Store, så har de en tilsvarende lille interesse i at den fungerer hensigtsmæssigt. Heldigvis kunne man sige, for […]
Bogstaver i rampelys

Bogstaver i rampelys

Buchstabenmuseum Berlin. Hvorfor er disse bogstaver så attraktive? Jeg får ikke et svar på Buchstabenmuseum, men jeg får lyst til at kigge efter alle disse budskabernes tjenere, sofistikerede som monumentale.
Vesterport st

Vesterport st

27. MAR 2010 // reklame /offentligt rum /dsb
Forlang den rene mayonnaise. Brug Tungsram pærer. Politiske ukorrekte annoncer dukker op under renoveringen.
Vesterport station (det hedder måske ikke station) bliver renoveret. Og disse gamle annoncer er dukket op.
iPik og iPadder

iPik og iPadder

13. DEC 2010 // ipad /mobilt web /offentligt rum
Ekstra-Bladet har besluttet sig for en kampagne for ytringsfriheden, for retten til at vise pik og patter. Og Morten Messerschmidt bakker op og vil bringe diskussionen op i EU.
Dem kan vi lige lade stå og stritte sammen et øjeblik og istedet zoome ud: Ekstra-Bladet vil en have app til iPad og iPhone med avisen og alt hvad der […]
Syv klik mod Mobile First

Syv klik mod Mobile First

Nettet flyder med apps – til smartphones og tablets. Men hjemmesider ses stadig på computer, ikke sandt?Marketingsafdelingen er fornøjet, og web design er som det plejer. Måske fordi apps og web sites stadig bliver betragtet som to forskellige ting – i stedet for to versioner af samme.
Det kan skabe sammenhæng i web strategien […]
Fingermalet skriftdesign

Fingermalet skriftdesign

12. MAJ 2011 // typografi /ipad
Tag et par timer med iFontMaker på iPad og tap, tap, tegn, træk pinch gennem alfabetet. Og du kan ende op med en TrueType-skrift, som du kan skrive med på enhver computer, så snart skriften er installeret.

Flere websites for det offentlige Danmark benytter webfonts

5. DEC 2013 //
Men langt de fleste gør ikke! Kun 22 ud af de undersøgte 122 websites for det offentlige Danmark. Og hovedparten af disse bruger gratis fonte. Til gengæld er antallet af websites der bruger webfonts, mere end fordoblet det seneste år. I november 2012 var antallet 9 ud af 115.
Undersøgelsen er et øjebliksbillede jeg lavede den […]
Det ligner en mail fra flyselskabet, men det kunne også være phishing

Det ligner en mail fra flyselskabet, men det kunne også være phishing

Når jeg køber en vare på, det kunne fx være, sales.com, så bør mailen være fra sales.com og alle links i mailen være til sales.com. Alt andet ligner phishing forsøg – og kunne være det.

Teknisk begejstring, tak

1. SEP 2000 // web
Brugervenlighed og tilgængelighed på internettet bliver mere og mere ensbetydende med frie valg og professionalisering af brugeren som derfor selv får ansvaret for at kunne modtage informationer fra websiderne.
Man kan med en vis ret kalde mig puritansk. Omvendt kan jeg også med en vis ret sige at der er god grund til at være […]

Brugeren bestemmer

1. MAJ 2000 // design /web
Brugervenlighed og tilgængelighed på internettet bliver mere og mere ensbetydende med frie valg og professionalisering af brugeren som derfor selv får ansvaret for at kunne modtage informationer fra websiderne.
Computeren kræver mere og mere af brugeren – på trods af at den egentlig bliver nemmere at bruge. Der kommer nye programmer […]

Skriften på nettet - font embedding

23. SEP 2000 // typografi /web
Fontembedding giver for omkring blot 5-10 k mulighed for at få typografisk identitet til en hel website – omend med lidt besvær.
Fontembedding giver for omkring blot 5-10 k mulighed for at få typografisk identitet til en hel website – omend med lidt besvær. Frustrationerne over at mangle typografiske værktøjer til […]

Frihed under tvang

10. OKT 2001 // web
Der er noget særligt ved postbudet. Han bringer lidt af hvert ud. Postkort fra Jamaica. Regninger også, desværre, men det er jo ikke hans skyld.
hjemme.sider - forord - juni 1997 Der er noget særligt ved postbudet. Han bringer lidt af hvert ud. Postkort fra Jamaica. Regninger også, desværre, men det er jo ikke hans skyld. […]
Webdesign, hjemmesider til at begynde med

Webdesign, hjemmesider til at begynde med

1. SEP 2001 // design /web
For puritaneren vil al web-design som stiller krav til udstyret, være støj. Men du kunne også påstå det modsatte. At den rå tekstbaserede information er en kommunikationsform, som er forbeholdt trænede læsere.
Torben Wilhelmsen, Thomas Green og Geert Sander Udgivet første gang i 1997. Bogen blev valgt til en af årets boghåndværk […]
Grafik til internettet

Grafik til internettet

1. JUN 1999 // web
Advarsel: Denne bog tager udgangspunkt i Photoshop, men tager også enkelte trin til andre programmer. Men den er skrevet i forrige årtusind, så program referencer forekommer noget forældede.
Photoshop har i adskillige år været programmet til web-grafik. I modsætning til den skov af programmer der findes til opbygning af web-sider […]
Type, design og automatiseret layout, Atypi 2011

Type, design og automatiseret layout, Atypi 2011

Lørdag morgen ved ATypI konferencen i Reykjavik var Torben Wilhelmsen på scenen for at tale om integreration af type og design ved hjælp af templates og automatiseret layout til mange forskellige platforme såsom magasiner og blogs på computer, iPad og andre mobiler.
Er luften ved at gå ud af QR boblen

Er luften ved at gå ud af QR boblen

I løbet af 2011 syntes brugen af QR koder at eksplodere. Det var en magisk formular der kunne få besøgende til hjemmesiden. Eller virkede bare så nyt og smart så lemmingerne løb igen.